Obchody bitwy pod Korzkwią (1587)
2012-05-08

Obchody bitwy pod Korzkwią (1587)
„Zwycięstwo liczby nie chce,
męstwa potrzebuje.”
            /Jan Kochanowski, Księgi Wtóre. Pieśń XIX/

Stowarzyszenie Korzkiew zaprasza wszystkich w dniu 12 maja 2012r. (sobota), pod korzkiewski zamek w godzinach 11.00 – 15.00 na spotkanie związane z popularyzacją wydarzenia historycznego ziem Gminy Zielonki ważnego dla tworzenia się Państwa Polskiego.
            Spotkanie to poświęcone jest upamiętnieniu 425 rocznicy bity pod Korzkwią (1587), kiedy to w listopadzie Maksymilian III Habsburg, arcyksiążę i wielki mistrz zakonu krzyżackiego, jako pretendent do tronu polskiego po śmierci króla Stefana Batorego podciągnął z wojskami pod stołeczny Kraków. Część oddziałów jego piechoty pod wodzą stronników austriackich Stadnickiego i Rosmana zatrzymała się na zamku w Korzkwi. Tu właśnie pod osłoną nocy doszło do potyczki, w której oddział ten został napadnięty i rozbity przez wojska hetmana Jana Zamoyskiego, stronnika szwedzkiego kandydata do korony Zygmunta Wazy. Starcie było istotne, straty piechoty niemieckiej duże i zadecydowały o odwrocie Maksymiliana na Śląsk. Otwarła się droga do tronu wawelskiego dla Zygmunta III Wazy, który przybył do Krakowa 9 grudnia 1587 roku. Legenda głosi, iż bitwa pod Korzkwią była ponoć tak zacięta, że krew spływającą do rzeki Prądnik można było dostrzec jeszcze na wysokości Prądnika Czerwonego (stąd jedna z wersji pochodzenia nazwy tej ostatniej osady).

Kierując się słowami najwybitniejszego poety tego wieku – Jana Kochanowskiego, Stowarzyszenie Korzkiew pragnie, by zorganizowana po raz pierwszy rocznica bitwy pod Korzkwią (1587) była imprezą cykliczną przypominającą o bohaterstwie naszych przodków. Oprócz tego ma ona realizować następujące cele:
·     integracja społeczności lokalnej wokół wydarzenia historycznego – bitwa pod Korzkwią, potyczki wokół Zielonek,
·     popularyzacja walorów przyrodniczo-architektonicznych gminy Zielonki wśród szerokiej publiczności,
·     rozwijanie wśród dzieci i młodzieży świadomości dziedzictwa historycznego tutejszych ziem,
·      zachęcenie, szczególnie dzieci i młodzieży, do aktywnego spędzania czasu.
Wydarzenie to w założeniu ma mieć charakter patriotyczno-integracyjny dla społeczności lokalnej.

Plan obchodów:
11.00 – uroczyste otwarcie obchodów bitwy pod Korzkwią (1587)
11.20- konkursy dla pań (placek dworski, fryzura dworska – salon ARTRE z Zielonek), mężczyzn (sprawnej ręki adepta kowalskiego – wbijanie gwoździ, mocnej ręki – trzymanie dzbana miodu na czas, konkurs sarmaty), dla dzieci (celnego rzutu podkową, konkurs historyczny na giermka)
12.30 - prezentacja rycerzy, ich oręża i obyczajów
13.15 – występ zespołu muzyki dawnej Perfugium z repertuarem pieśni renesansowych różnych miast Europy
13.15 – występ teatru ulicznego Kometa i spektakl pt. „Królewna Żaba” oraz konkursy dla dzieci
14.00 – widowisko plenerowe „Bitwa pod Korzkwią”
15.00 – zamknięcie imprezy
Dodatkowe atrakcje:
- kucyki dla dzieci,
- zdjęcia z rycerzami,
- stroje z epoki,