Piknik w Korzkwi
2011-06-06

W niedzielę, 29 maja odbył się piknik zorganizowany przez naszą szkołę oraz Stowarzyszenie Korzkiew.

Wszystkich zgromadzonych powitała Pani Dyrektor, a imprezę poprowadzili: pani Regina Adamska i pan Michał Sąsiadek.

Festyn rozpoczął się o godzinie 14.00 występem orkiestry dętej z Korzkwi. W tym samym czasie w sali gimnastycznej można było zwiedzić wystawę wykonaną w ramach projektu "www.stowarzyszeniekorzkiew.pl - reaktywacja". Przez cały rok uczniowie gimnazjum zbierali materiały o swoich miejscach zamieszkania, by zamieścić je potem na stronie stowarzyszenia - oficjalnie zaprezentowanej podczas wystawy - oraz na plakatach, które można było obejrzeć tego dnia. Wśród mieszkańców poszczególnych wsi zostały przeprowadzone ankiety, które miały na celu zgromadzenie informacji o zaletach i wadach zamieszkiwania w tutejszej okolicy. Każdy respondent mógł także podzielić się z nami własnymi pomysłami na rozwój tych terenów.

Stowarzyszenie Korzkiew bierze udział w projekcie "Równać Szanse" przeznaczonym dla młodzieży z terenów wiejskich i małych miasteczek do 20 000 mieszkańców. Program sponsorowany jest przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności. Uroczyste zakończenie realizacji przedsięwzięcia będzie miało miejsce 19 czerwca w korzkiewskiej stadninie koni "Botoja".

Wszyscy zainteresowani mogli także zapoznać się z wystawą poświęconą polsko-tureckiej wymianie przeprowadzonej w ramach programu "Comenius". Uczniowie przez wiele miesięcy zbierali materiały dotyczące trzech największych religii monoteistycznych na świecie: chrześcijaństwa, judaizmu i islamu. Można był zobaczyć żydowskie wycinanki, zdjęcia kościołów i synagog znajdujących się w Krakowie, przeczytać o zwyczajach i tradycjach związanych z tymi religiami, a także podziwiać fotografie ze starych, rodzinnych albumów. Na wystawie były także informacje o wielkich Polakach - świętych i błogosławionych oraz tych, którzy związani byli w jakiś sposób z judaizmem i islamem.

Jednocześnie, w pracowni informatycznej, grupa "Hacked by Godzilla", biorąca udział w konkursie "DialNet Masters", o której pisaliśmy już w kwietniu, przeprowadziła pod czujnym okiem nauczyciela informatyki - pana Zbigniewa Maligi - kurs obsługi komputera "Surfuj z Seniorem". Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem.

Na scenie przed budynkiem szkoły, można było podziwiać występy artystyczne, zorganizowany przez Samorząd Uczniowski konkurs "Mam Talent", a na boisku pobawić się na dmuchanej zjeżdżalni, a także skosztować doskonałych ciast i grillowanych kiełbasek. Na spragnionych wygranych czekała loteria fantowa. Specjalnie dla osób zainteresowanych medycyną i najnowszymi zdobyczami techniki w zakresie ratowania życia przeprowadzono prezentację modelu karetki.

Podczas pikniku wystąpił również zespół "Sekret", założony przez uczniów gimnazjum: Izę Krokosz, Piotra Majewskiego, Konrada Mudyna i Andrzeja Opalskiego.

Piknik cieszył się dużym zainteresowaniem i mamy nadzieję, że ta wspaniała inicjatywa będzie kontynuowana.

Martyna Nurek
i Dawid Suder