Spotkanie z Wójtem Gminy Zielonki
2010-05-10

Stowarzyszenie Korzkiew reprezentowane przez Proboszcza Zbigniewa Płachta, Gabrielę Kotulską oraz Katarzynę Miklaszewską, spotkało się z Wójtem Gminy Zielonki. Spotkanie miało na celu przedstawienie celów stowarzyszenia oraz omówienie możliwości na współpracę z Gminą. Na spotkaniu obecna była również redaktor naczelna gazety lokalnej oraz Dyrektor Centrum Kultury, Promocji i Rekreacji Gminy Zielonki - Pan Marek Płachta, dzięki któremu Stowarzyszenie dowiedziało się o możliwości udziału w programie Urzędu Marszałkowskiego o nazwie "Nasz Region-Nasza Szansa". Program ten przewiduje dotacje do 15 tysięcy złotych na programy lokalne. Więcej informacji o programie pod tym adresem.

Na spotkaniu dowiedzieliśmy się również, że  aby starać się o jakiekolwiek środki na nasze projekty, musi być wykonany „Plan Odnowy Miejscowości Korzkiew”.
Plan taki musi być zlecony i sfinansowany przez Sołectwo Wsi. W związku z powyższym Pan Sołtys Macała, po rozmowach z Radą Sołecką zabezpieczył potrzebną kwotę (ok. 2000 zł) na wykonanie tego planu.

Dodatkowo nawiązano kontakt z Panią Romą Toft, mająca doświadczenie w opracowywaniu tego typu planów. Zgodziła się wykonać taki dla Korzkwi. Spotkanie z Nią planowane jest po 7.06.2010.