Stowarzyszenie Korzkiew laureatem programu "Równać szanse"
2011-03-23

22 listopada 2010, w Konkursie „Równać Szanse” Stowarzyszenie Korzkiew wygrało 7000zł grantu na projekt, który będziemy realizować wspólnie z młodzieżą Zespołu Szkół w Korzkwi.  Pieniądze na ten cel pochodzą z  Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, program jest realizowany przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży, a ma na celu wyrównywanie szans młodzieży z małych miejscowości do 20 000 mieszkańców. Program będzie realizowany pomiędzy styczniem a czerwcem 2011. 20-25 osobowy zespół młodzieży z gimnazjum Zespołu Szkół w Korzkwi pod kierunkiem Pani Lucyny Skrzyńskiej-Dzień, będzie realizować projekt pt. ”www.stowarzyszeniekorzkiew.pl – reaktywacja” – mający na celu uaktualnienie i rozpropagowanie wśród mieszkańców strony internetowej Stowarzyszenia Korzkiew. Przewidujemy powołanie 2-3 osobowych zespołów młodzieży z 9 wsi: Brzozówka, Garliczka, Grebynice, Januszowice, Owczary, Przybysławice, Maszyce, Cianowice i Smardzowice, zespoły opracują materiały i zdjęcia do zamieszczenia na „odnowionej stronie”. Prezentacja strony i wystawa zdjęć odbędzie się 29 maja 2011  na pikniku szkolnym w Korzkwi, a uroczyste zakończenie projektu wraz z wręczeniem nagród uczestnikom planujemy zorganizować czerwcu 2011, pod koniec roku szkolnego.

Młodzież będzie w wyżej wymienionych wsiach przeprowadzać rozmowy i ankiety z mieszkańcami, a także opracowywać dokumentację fotograficzną wsi i okolic.

W związku z powyższym zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie wszelkiego wsparcia i poświęcenie czasu uczestnikom projektu oraz na odwiedzenie strony przed i po „reaktywacji”.